Tokheim en HVS bundelen hun krachten

Mario Boere general manager van Tokheim North Europe en directeur Peter Meerman van HVS: "Beide bedrijven passen bij elkaar!"

 Tokheim verbetert service dankzij overname HVS

 

'Alles nu in eigen hand'

 

Tokheim Netherlands nam enkele maanden geleden installatiebedrijf Holland Verlichting Service (HVS) over. Dankzij deze stap hoeft Tokheim bij verbouwingen geen elektricien meer in te huren, met alle voordelen van dien. Volgens service manager Peter Bal van Tokheim plukken ook de klanten de vruchten van deze overname. "Wij kunnen onze prijzen nu iets scherper stellen."

"De overname van HVS was een logische handeling", steekt Peter Bal van wal. "De markt vraagt om snelheid, lagere kosten en efficiency. In dat licht bezien waren wij op zoek naar mogelijkheden om onze activiteiten uit te breiden, en daarbij viel de naam HVS. Een bedrijf waarvan elektra op tankstations core business is. Onze business is voor honderd procent tankstations, dus de activiteiten van HVS en Tokheim sluiten naadloos op elkaar aan. Hoewel het bedrijf zich moeilijk laat vergelijken, is HVS een middelgrote speler in zijn soort. Er werken tien monteurs en drie personen in de binnendienst. HVS werkt voor alle grote oliemaatschappijen. Zowel de monteurs van HVS als die van Tokheim kennen de markt voor tankstations dus meer dan goed."

Intentieverklaring De eerste aanzet tot de overname vond in december vorig jaar intern bij Tokheim plaats, waarna begin 2008 het eerste contact met directeur Peter Meerman van HVS werd gelegd. "Mario Boere, general manager van Tokheim North Europe, en ik zijn met directeur Peter Meerman gaan praten over een eventuele verregaande samenwerking tussen Tokheim en HVS", blikt Bal terug. "Peter bleek erg positief te staan tegenover een overname door Tokheim. Daarop tekenden beide partijen een intentieverklaring, vond een boekenonderzoek plaats en tussen mei en augustus is daadwerkelijk onderhandeld. In september was de overname rond en zijn de handtekeningen gezet. Uit onze contacten over en weer bleek dat HVS en Tokheim goed bij elkaar pasten. Zo komt bijvoorbeeld dezelfde, laagdrempelige manier van leidinggeven overeen."

Eén aanspreekpunt "Nu de overname rond is, is Tokheim in staat haar klanten een nóg betere dienstverlening aan te bieden", vervolgt Bal. "Bij verbouwingen moesten wij altijd een elektricien inhuren om daarmee gezamenlijk een project af te ronden. Tokheim betaalde de factuur, berekende deze door aan onze klanten en stemde alles af. Dat is nu voorbij; wij hebben alles volledig in eigen hand. Er zijn geen wachturen meer, en ook geen administratiekosten meer. Hiervan profiteren onze klanten, mede omdat wij onze prijzen nu iets scherper kunnen stellen." Bovendien hebben klanten bij verbouwingen, bijvoorbeeld in de shop met het verplaatsen van systemen, slechts één aanspreekpunt. Bal: "Wel zullen wij elektra altijd apart op de factuur blijven specificeren, zodat klanten kunnen blijven vergelijken."

Volledig geïntegreerd Peter Meerman is met de overname in dienst getreden bij Tokheim, net als de in totaal 13 medewerkers van HVS. De naam van het bedrijf zal op termijn verdwijnen, legt Bal uit. "HVS is volledig geïntegreerd in Tokheim, en daarmee zal ook de naam ophouden te bestaan. Voor de duur van ongeveer een jaar zal Tokheim de naam HVS blijven gebruiken, omdat deze een hoge mate van naamsbekendheid en vertrouwen heeft bij bestaande klanten. Wij hopen én verwachten dat deze tak binnen Tokheim zal groeien."

 

Hierbij een greep uit het aanbod van Tokheim:

 

Service Op elektronisch, mechanisch en contractueel terrein biedt Tokheim service aan. Moderne hulpmiddelen als planning met behulp van GPS, ondersteuning en downloads op afstand stellen Tokheim in staat het onderhoud effectief uit te voeren. Onderhoud aan dispensers van andere leveranciers, reparaties aan bandenspanningsmeters en verrijdbare mixpompen vallen hier ook onder. Daarnaast kunt u voor onze service verschillende contracttypes afsluiten. Denk hierbij aan helpdeskcontracten in combinatie met reactietijden en elektronisch onderhoud van FuelPos, buitenpalen, telwerken etc.

Helpdesk Via onze 24 uurs helpdesk bieden we telefonisch begeleiding aan klanten met vragen over het gebruik van Tokheim apparatuur en registreren we alle gemelde storingen. Kan de storing telefonisch niet verholpen worden, dan komt een monteur ter plaatse. Ook het coördineren van onderaannemers behoort tot de mogelijkheden. Bovendien hebben we een Petrol Manager applicatie ontwikkeld, waarmee operationele problemen gesignaleerd kunnen worden en waarschuwingen (bijvoorbeeld: 'het papier in de buitenpaal is bijna op') worden verstuurd via e-mail of sms.

Elektrotechnisch Op elektrotechnisch gebied bieden we de mogelijkheid tot het ontwerpen, CAD tekenen en installeren van elektrotechnische licht- en krachtinstallaties en het onderhoud ervan. Hieronder vallen ook het ontwerpen en installeren van luifel- en terreinverlichtingen. Verder kunt u denken aan het leveren en installeren van temperatuur detectie systemen en het inspecteren volgens de NEN 3140 van elektrotechnische installaties.

Reclame Voor het fabriceren en verzorgen van handbediende of elektronische prijzenborden en het leveren en monteren van gevellichtbakken, doosletters, neoninstallaties en lichtkranten kan Tokheim u eveneens van dienst zijn. Het leveren en ontwerpen van tekstborden en autobelettering behoren ook tot de mogelijkheden.

Mogelijkheden voor groei

 

"De overstap is even wennen", bekend Peter Meerman. Jarenlang was hij directeur van HVS in Papendrecht en nu is hij in dienst bij Tokheim in Ridderkerk.. Meerman zegt: "Wij zaten met z'n drieën op kantoor en ik hield mij bezig met allerlei disciplines. Nu heeft Tokheim zaken als personeelszaken en veiligheid mij uit handen genomen en kan ik mij bezighouden met mijn kernactiviteiten. Dat bevalt prima. "Dat Meerman openstond voor een overname van zijn bedrijf door Tokheim, had onder meer te maken met het gegeven dat hij geen bedrijfsopvolging had. Hij verklaart: "Ik heb twee dochters: één is goudsmid en de andere verpleegkundige. Dat een bedrijf als Tokheim zich voor een overname bij mij melde, heb ik als een eer ervaren! Verder heb ik groei van HVS altijd geremd, omdat ik grip op de organisatie wilde houden. Nu bij Tokheim is die beperking er niet meer en kunnen wij volop groeien!"

Tokheim: méér dan dispensers en systemen

 "Sommige mensen denken dat het aanbod van Tokheim zich beperkt tot dispensers en systemen, maar niets is minder waar!" , zegt Peter Bal, "Van de eigen software tot het installeren van de tanks: Tokheim kan het allemaal! Wij offreerden al de bekabeling, maar met de overname van HVS kan Tokheim ook alles zelf aansluiten. Daarnaast kunnen wij brandveiligheidinstallaties keuren."

 

Tokheim Netherlands B.V.

Touwslagerstraat 17 / Postbus 4186
2980GD Ridderkerk
Tel. (0180) 481500 (algemeen)
Tel. (0180) 481530 (sales)
Fax (0180) 481555

 

 

Overgenomen uit de Pompshop november 2008 nr.11 onafhankelijk vakblad voor tankstations & carwash