DAG 8 Vakantiereis 2010 van de jachten de Molecuul en de Cojo  Home

 

dag 8 Dinsdag 23-6-2010      
Vertrek Namen  13:56  Urenteller 4659h13m
  Liggeld Dinant     10Euro
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
 23 de de la Plante Sl9  14:00 14:15        14:31
 24 de Tailfer Sl8  15:05 15:42 15:58
 25 de Riviere Sl7   16:31 16:45
 26 de Hun Sl6   17:14 17:35
 27 de Houx Sl5  18:00 18:08 18:20
 28 de Dinant Sl4  18:38 18:38 19:06
Afstand 27Km Totale afstand 317Km  
Motoruren 03h12m Totaal motoruren 34h40m  
Reistijd 05h16m Totale reistijd 49h16m  
Aankomst Dinant op Km 19 Aankomst 19:12
Terug naar maandag 22/6  

Verder naar woensdag 24/6

Vanmorgen uitgeslapen en gebruik gemaakt van de douche op de haven. Je betaalt hier borg voor een elektronische sleutel waarmee je in het douchegebouw kan. Het liggeld is 11Euro en aan de overkant voor het casino 6 Euro, maar je hebt dezelfde faciliteiten. De douches zien er goed onderhouden uit. Na de koffie gaan ik en Joop naar het Fort terug en bezichtigen de gehele buitenkant. De vrouwen hebben zat te doen zeggen ze en hebben geen interesse voor het fort.
 
Je hebt werkelijk een prachtig uitzicht over de maasvallei en de stad. We bezoeken een film over het ontstaan van het fort. Er zijn hier in de loop der tijd behoorlijk wat mensen voor niets gestorven. Overal op het fort staan borden met informatie zoals hieronder.

 Een prachtig uitzicht over de Sambre.

Sambre   Toegansweg naar de Citadelle  plattegrond

 

 


  Sambre   Namen  

 

 

 

 

 

 


     Jachthaven

 

 

 

 Citadelle de Namur 

  Kazerne     Vauban
We bezoeken een tentoonstelling van Vaubin in de Citadelle de Namur. Ter gelegenheid van de driehonderdste verjaardag van de dood van Vauban, huldigen vele steden en gemeentes de beroemde strateeg van Lodewijk de 14de. Vauban realiseerde verschillende projecten op het huidige Belgische grondgebied. In de provincie Namen zijn de ingrepen van de ingenieur nog steeds zichtbaar in Namen.

Onder Lodewijk XIV werden talrijke versterkte plaatsen zowel in Frankrijk als in België nu eens aangelegd, dan weer heringericht. Achter al deze militaire bouwwerken, een man: Sébastien Le Prestre (1633-1707). Sébastien Le Prestre, Heer van Vauban, zonder twijfel de grootste militaire ingenieur van Europa in de moderne tijd. Ten dienste van Koning Lodewijk XIV heeft hij voor het Koninkrijk Frankrijk "een ijzeren barriëre" bestaande uit tientallen versterkte plaatsen en burchten aan de grenzen aangelegd. Hoofdzakelijk architect en militair was Vauban eveneens een humanist, hij had een brede belangstelling voor religieus beleid, de economie, voor de statistiek, de kolonies, de hydraulica en de wetenschap. Steeds met een oog voor de mens. In het totaal, vernieuwde Vauban meer dan 300 oude versterkte plaatsen en creëerde stuk voor stuk meer dan 30 nieuwe versterkte plaatsen.

Vergezicht over Maas en Jambes vanaf het fort (twee foto's) 

doorkijk zeilboot die we later
tegenkomen 
toeristen genoeg  rondrit over de citadel

  Zelboot van      
Op weg terug naar de boot komen we de vrouwen tegen die de stad in gaan om boodschappen te doen. Ook ontmoeten we een echtpaar die met een zeilboot hier de boel verkennen. Ze hebben de boot afgelopen winter in Huy  laten liggen. En verkennen nu de omgeving van Namen. De bedoeling is ook naar Waulsort te gaan. Op bovenstaande foto is de zeilboot te zien. We eten nog op de jachthaven en vertrekken dan richting Dinant. De eerste sluizen lopen wat langzaam, maar dan haalt ons een schipper uit Groningen in, waarmee we vijf sluizen doen. In de laatste twee komt er nog een zeilboot bij, die we vanmorgen vanaf het fort hebben gefotografeerd. Sluis Waulsoort halen we net niet meer. Het is 10 over zeven als we sluis Dinant verlaten, dus overnachten we in Dinant voor het VVV kantoor. De stroom en water voorziening is hier tegenwoordig prima verzorgd. Alles gaat met munten.

    Dinant   

 Dinant 

 oorlogsmonument     Oude rondvaart 
Ik ga alleen Dinant in want Joop heeft een pijnlijk been en wil hem niet forseren. Dinant blijft een stad die er verpaupert uitziet, diverse winkels zijn gesloten en het ziet er niet schoon uit. Ik vind er ook weinig te doen s-avonds. Ik loop langs de Maas richting Frankrijk en zie dat alle steigers aan deze kant van de stad niet gebruikt zijn. Ik heb het hier nog nooit zo stil gezien. Terug bij de boten een lekker biertje op de Molecuul en om half twaalf naar bed. Waarschijnlijk slapen we hier erg rustig.
   overnachting Dinant

 Terug naar zondag 20/6   Home  Verder naar dinsdag 22/6