DAG 6 Vakantiereis 2010 van de jachten de Molecuul en de Cojo  Home

dag 6 Maandag 21-6-2010      
Vertrek Dilsen   Urenteller 4647h23m
      Vertrek 08:56 
sluis nr. sluisnaam aankomst invaart uitvaart
 17  Sluis Neerharen   10:33        10:45
 18  Sluis Lanaken   11:01 11:15
 19  Sluis d'Ivoz-Ramet 15:22 16:04 16:17 
Afstand 70Km Totale afstand 250Km  
Motoruren 07h30m Totaal motoruren 27h08m  
Reistijd 08h32m Totale reistijd 37h57m  
Aankomst Amay op Km 86 Aankomst 17:28
Terug naar zondag 20/6  

Verder naar dinsdag 22/6

Om negen uur vertrekken we uit Dilsen. Ik maak nog een praatje met een man die hier langs het kanaal woont en een sloep aan dit steiger heeft liggen. Hij is vroeger schipper geweest en is nu een beetje aan het prutsen aan z'n plezierbootje. Hij weet te vertellen dat als je achter een diep geladen vaartuig komt, ze je er hier niet snel langs laten. Het is de bedoeling dat we vandaag Luik voorbij varen. We hebben deze route nog nooit genomen en weten niet hoeveel tijd de twee grenssluizen in het verbindingskanaal kosten. We zien in de zuidwillemsvaart nog diverse mooie plekken die we later nog wel eens zullen bezoeken. 
Maasmechelen      

Maasmechelen aan de Zuidwillemsvaart

    Oude haven of dokken Maasmechelen  
 Van 1923 tot 1987 werd in het noord-westen van deelgemeente Eisden door N.V. Steenkoolmijnen Limburg-Maas (opgericht in 1907 als S.A. Charbonnages Limbourg-Meuse) steenkool ontgonnen. Op een deel van het voormalige mijnterrein ligt vandaag Maasmechelen Village, een outlet-winkelstraat. Slechts enkele Eisdense mijngebouwen konden na 1987 van de slopershamer gered worden en kregen nieuwe functies: gemeentelijke academie, hotel, Grand Café, bioscoopzalen. De lifttorens boven de gedempte mijnschachten, waarvan er één werd gesloopt en meteen daarna weer is opgebouwd, zullen als monument bewaard blijven.
      Neerharen

Neerharen richting Maastricht Sluis Neerharen sluis Neerharen

 Bij de eerste sluis in het verbindingskanaal aangekomen staat hij al op groen en kunnen we zo invaren. We gaan naast elkaar in het midden van de sluis liggen en de sluiswachter roept van boven dat één touw genoeg is, daar het volgens hem erg rustig gaat. Inderdaad gaat het erg rustig en met een haak in het midden die je steeds verzet op de trap gaan we langzaam 10meter omhoog. Mar laat de papieren van de Molecuul en cojo zien en we kunnen verder naar de volgende diepe sluis.

    uitvaart sluis Neerharen   sluis Lanaken
Hij is al gewaarschuwd en staat open als we aankomen. Ook deze gaat erg goed en we varen dan ook al snel op het Albert kanaal. Dit kanaal is hier tussen een berg gegraven en je vaart dus tussen steile wanden die behoorlijk hoog zijn.
  sluis Lanaken    Albertkanaal 

 Albert Kanaal in Belgie
 

      Nieuwe brug Albert kanaal

  leuk varen     

  Albertkanaal in Belgie Sluis Lanayen  
Het is zo'n 20 km varen naar de Maas en daar eindigt het Albert kanaal met een standbeeld van koning Albert. We passeren Luik en ik maak nog een paar foto's.
  Begin van het Albertkanaal  Luik  

Brug in Luik   Jachthaven luik    
Sluis Rames komt in zicht en ik meld ons op de marifoon. Het enige wat ik te horen krijg is oké. Bij de sluis aangekomen liggen er twee schuttingen. Wij kunnen mee met de eerste schutting en hoeven maar een kwartiertje te wachten. Gelukkig kunnen we naast een binnenschip afmeren en zo mee schutten. De schipper pakt onze touwen en zet ze vast op zijn schip. We willen na deze sluis bij het stadje Engis op PK93 net voorbij de brug aan stuurboord waar een kaai is overnachten. Op een 50meter afstand van deze aanleg zit een grote supermarkt van Delhaize. Maar helaas onze plek is bezet. We proberen dan nog een plek iets terug achter een centrale, maar de schipper die voor ons ligt, zegt ons beter ergens anders te gaan liggen want er komen hier misschien een paar bakken van de centrale vannacht aanmeren. Hij weet een plekje ¾ uur verder bij de oude sluis van Amay.
 Industrie Luik  Voor sluis D'Ivoz-Rames   In sluis Rames 
We varen dan ook maar een stuk door en meren bij de aanlegplaats Amay waar vroeger een sluis heeft gezeten af. Je ligt hier prima, maar als ik dit aan het tikken ben staat er een auto met een radio zo hard dat de ramen in de boot staan te trillen.

Gelukkig blijkt alles mee te vallen. We wandelen in de omgeving en verbazen ons dat de huizen zo verschrikkelijk dicht op de treinbaan staan.

 Aanleg in Amay Aanleg in Amay 

 Terug naar zondag 20/6   Home  Verder naar dinsdag 22/6