Nasa Clipper Windsnelheid / richting meter  

 Na het zomerseizoen vroeg een kennis van mij eens naar zijn windmeter van Nasa te willen kijken. De meter gaf geen snelheid en windrichting meer aan. Hij had al een tijdje dat de meter het af en toe wel en niet deed.
We zijn begonnen met de voedingsspanning en bekabeling te controleren, maar die waren allemaal prima in orde. Demontage van het windgever station leek ons de volgende stap.

 

windgever station   Nasa Clipper Windsnelheid meter


We hebben het windgeverstation gedemonteerd van de mast en uit elkaar gehaald. De behuizing was in orde. Er was een klein beetje vocht op de elektronica gekomen. De potentiometers op de printplaat waren wat gecorrodeerd, maar verder was er niets aangetast. De bekabeling op de printen zat goed vast.
We constateerden wel dat er roest op het magneetje van de windsnelheidsgever zat, maar dat konden we er zo afpoetsen.
Anders was het met de magneet van de windrichtingvaan. Deze was geheel gecorrodeerd en moest vervangen worden. We hebben deze bij de firma KOK in Rotterdam kunnen kopen.

 
Windvaan met verroeste magneet   Windsnelheidgever waarvan de magneet verroest was

 

Maar helaas na het vervangen van de windvaan en het in elkaar zetten van het windgeverstation werkte de meter nog steeds niet. Geen pulsen voor de snelheid en geen pulsen voor de richting.

Dan maar eens zoeken op internet voor gegevens. Bij Nasa is niets te vinden, maar er zijn altijd hobbyisten die het een en ander uitgezocht hebben. Zo kwam ik op een site van http://theshipcomputer.blogspot.nl/ waar ik een aantal aansluitingen vond.

 

De twee printen in het station

 In het windgeverstation zitten twee printen. Een is er voor de snelheid en de andere voor de windrichting. Die waar de kabel naar de meter op aangesloten wordt is de windsnelheid.

De twee printen zijn met elkaar verbonden door vier draden:

Op de tekening hieronder staan de aansluitingen:

 

Print met aansluiting 1a t/m 5a naar instrument

 

1 = Groen
2 = Rood
3 = Zwart
4 = Geel

 

4a = Blauw
1a = Rood
3a = Wit

2a

= Afscherming

5a

=

zwart

 

 

1 = Groen
2 = Rood
3 = Zwart
4 = Geel

 


 Achter het meetinstrument zit een stukje kabel met een 5 polige male plug. Aan de kabel die naar de sensoren gaan zit een female plug. Hieronder de aansluitingen naar de sensors

 

1a rood = + 5 Volt
2a afscherming = GND  (-)
3a wit = Puls per omwenteling van vaan
4a blauw = Annaloge output 1 windrichting
5a zwart = Annaloge output 2 windrichting
Female plug zit aan de kabel naar de windmeter  


Met een universeelmeter de voedingsspanning van 5Volt gemeten tussen 1a en 2a, maar die was niet aanwezig.

We hebben toen het aanwijsinstrument gedemonteerd en op de print gemeten, maar ook daar was geen 5V. Omdat ik geen schema van het instrument had, heb ik de solderingen gecontroleerd met een vergrootglas. En zoals ik al eerder had geconstateerd met een ander Nasa instrument waren de solderingen van de printplaten niet zoals ze zouden moeten zijn. Ik heb alle solderingen opnieuw vertint en hierna werkte alles weer zoals het zou moeten.

 

Nasa windmeter manual